Ränderna går aldrig ur


Ränderna går aldrig ur (Forum 2009)

Elin växer upp i det lilla samhället Gimo, med en mor som har tagit avstånd från sin överklassbakgrund. Under besöken hos mormodern i Stockholm får Elin inblick i det liv hennes mamma valt bort, ett annorlunda, mer glamouröst sådant.
Sedan faderns död och vännen Behnams flytt känner Elin sig ensam och hon börjar längta bort från tristessen i Gimo. Hon hittar en glansig broschyr om Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket och lockas av löftet om gemenskap, vänner och lycka – allt det hon själv saknar.
Elin får börja på skolan och inledningsvis älskar hon den nya tillvaron. Festerna, de nyfunna vännerna och känslan av samhörighet. Men livet på internatskolan är inte så okomplicerat som det först verkar. Snart visar det sig att många av hennes klasskamrater, trots sin privilegierade bakgrund och perfekta fasad, bär på egna trauman. Och ju längre tiden går, desto starkare reagerar Elin mot förnedrande initieringsriter, klasskillnader och hierarkiska ordningar. Hon känner sig klämd mellan två världar och blir alltmer osäker på vem hon är och var hon egentligen hör hemma. Tydligen måste hon välja sida, för att inte stå ensam kvar.

Ränderna går aldrig ur är en stark utvecklingsroman som vill nyansera bilden av överklassens och internatskolans slutna värld. Agnes Hellström vill med sin roman visa att alla människor oavsett bakgrund, innerst inne är väldigt lika. Alla drivs vi av en önskan att vara del av något och av rädslan att stå utanför.

Recensioner i urval:

”Hennes porträtt av Sigtuna internatskolas dubbelmoral är inte vackert, men inte heller pennalistiskt blåslaget som Guillous. … tillräcklig kittelpotential här för att Agnes Hellström ska kunna göra sig ett namn.”
Arbetarbladet

” … då och då har jag kommit på mig själv med att gråta en skvätt, få saker gör mig så både smärtsamt berörd och nostalgisk som att bli påmind om den där skoltiden. … ’Ränderna går aldrig ur’ heter boken. Och så är det, på gott och ont.”
Expressen

” … det där osäkra glidandet mellan klasserna, att stå med ena benet i en samhällsklass och andra benet i en annan, den beskrivs av någon anledning mer sällan. Det är ett skäl att läsa debutanten Agnes Hellströms roman ’Ränderna går aldrig ur’. … Just klassosäkerheten; vacklandet, behovet av att sopa under mattan det som inte passar in, och den påföljande skammen, beskriver Agnes Hellström lyhört och bra.”
Svenska Dagbladet