Fredsfittan


Fredsfittan, Natobeslutet som förändrade Sverige

I september 2023 utkommer Fredsfittan – Natobeslutet som förändrade Sverige (Bazar). Den handlar om mina sista månader som ordförande för Svenska Freds, Natodebatten som följde av Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 och som ledde fram till att Sverige ansökte om medlemskap i militäralliansen Nato.

Beskrivning:

Natten till den 24 februari 2022 invaderar ryska trupper Ukraina och kriget många fasat för blir verklighet. Sveriges riksdag beslutar att skicka vapen till Ukraina och att höja försvarsanslagen till rekordnivåer. En debatt om ett svenskt Natomedlemskap drar i gång – och de som försöker nyansera och bredda perspektiven hånas och misstänkliggörs. En av dem är Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Hon hamnar mitt i stormens öga.

Agnes sista tid som ordförande blir omtumlande. Hon är oftast en ensam kritisk röst i mediedebatter om Nato och pressas hårt, både av journalister och på sociala medier. Privatlivet präglas av oron för makens familj och vänner som är kvar i Ukraina och att en ukrainsk flyktingfamilj flyttar in.