Att vara utan att synas


Att vara utan att synas (Forum 2013) är en reportagebok om de dåvarande tre riksinternaten Sigtuna, Lundsberg och Grennaskolan. Bokens utgivning sammanföll med den så kallade strykjärnsskandalen som ledde till att Lundsberg tillfälligt stängdes av Skolinspektionen. Boken som utgår från mina egna erfarenheter vill ge en fördjupad bild av internatskolorna, dess elever och historia.

Beskrivning:

På senare år har samtliga tre svenska riksinternat fått skarp kritik av Skolinspektionen och i medierna för systematiska kränkningar av elever, pennalism och kamratuppfostran. Allmänheten har upprörts av den ena historien värre än den andra.Men hur mycket av de senaste årens kritik mot riksinternaten är befogad? Hur stor roll spelar missuppfattningar och fördomar från dem som stod utanför skolornas gemenskap? Vilka är barnen som går där och var rör sig i deras huvuden? Vad händer när tystnaden bryts? Är skolornas existens oförenlig med den moderna världen utanför, eller står de stadigare än någonsin?Under 1970-talet slog de svenska internatskolorna igen en efter en. Många trodde att slutet var kommet för en skolform som importerats från England och nått sin höjdpunkt under 1900-talets början. Men tre skolor överlevde och är idag så kallade riksinternat: Lundsbergs skola, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket och Grennaskolan.Att vara utan att synas är en historisk resa i reportagets form, från sent 1800-tal till nutid. Där röster från insidan berättar vad en internatskola egentligen är.

Recensioner i urval:

”Läsvärt reportage inifrån internatkulturen…som ger många exempel på att förnedringskulturen frodas.” Björn af Kleen Expressen

”Agnes Hellström brottas boken igenom med sina egna minnen och gärningar, egna privilegier och val i livet. Här finns både skarpa fördömanden, medkänsla, ambivalens och jobbiga insikter om de konsekvenser bokens publicering kommer att få både för henne själv och andra. Än en gång utsätter hon sig för att betraktas som förrädare och bli baktalad bland släkt och vänner. Allt detta gör boken levande, sympatisk och fängslande. Den andas både klokhet och en moralisk resning som tyvärr är allt för ovanlig – och som hennes gamla skola av allt att döma inte kan ta åt sig äran för.
Göteborgs Posten

”Agnes bok lyckas besvara det som förbryllat mig mest med internatskoleskandalerna: Varifrån kommer elevernas
lojalitet med skolan, rektorn och traditionen? Det är en otäck läsning.” Sydsvenska Dagbladet

”Men det som gör boken riktigt intressant är att Agnes Hellström lyckas så väl med att begripliggöra det obegripliga; det sektliknande i balansgången mellan frivillig närvaro och gisslansituation och därmed mekanismerna bakom försvarstalen för en skolform som hittills varit en högriskmiljö för psykiska och fysiska övergrepp…det är dessutom en klassisk, gedigen reportagebok som återger riksinternatens historia, parallellt med folkhems-Sveriges.”Upsala Nya Tidning